Joan Ponç

PONÇ ABANS DE PONÇ
A cura de Pilar Parcerisas

Recull de tots els textos crítics i articles publicats en premsa des dels inicis de la trajectòria de Ponç i fins a l’actualitat.

Octubre 2014
59 € 820 p.
ISBN: 978-84-7226-975-0

Edicions Poncianes publica Ponç abans de Ponç, un llibre que permet fer accessibles documents imprescindibles per entendre la figura de Joan Ponç. Es tracta del compendi exhaustiu de tot el que s’ha escrit sobre el pintor en premsa, catàlegs d’exposicions i publicacions diverses. El llibre reuneix documents crítics històrics, ara introbables, que ens mostren com Ponç va ser rebut als seus inicis. Inclou crítiques històriques i s’aporten, senceres, algunes de les més reeixides aproximacions literàries al sentit de la seva obra, com són els llibres:

* Capses secretes, de Joan Ponç [Ed. Poncianes, 2010

* Exploració de l’ombra, de Joan Fuster i Joan Ponç [Ed. Polígrafa, 1974

* 97 notes de ficcions poncianes, de J. V. Foix i Joan Ponç [Ed. Polígrafa, 1974

* Entrevista al programa «A fondo», per J. Soler Serrano [Tele-radio, 1976]

El llibre conté articles de: Alexandre Cirici, Arnau Puig , Enric Tormo, Francesc Miralles, Joan Brossa, Joan Teixidor, J. Corredor-Matheos, J.-E. Cirlot, Maria Lluïsa Borràs, Mordechai Omer, Sebastià Gasch, Antoni Tàpies, Baltasar Porcel, Eugeni d’Ors, Jacques Lassaigne, Joan Perucho, Jordi Coca, Josep Palau i Fabre, Lluís Permanyer, Modest Cuixart, , R. Santos Torroella i Víctor Castells, entre d’altres.


EN DIÀLEG AMB LA CABRA DE JOAN PONÇEn diàleg_PORTADA
Diversos autors

Creacions pictòriques i escrites de: José Corredor-Matheos, Enric Casasses, Carme Miquel, Arnau Puig, Evru, Masafumi Yamamoto, Vicenç Altaió, Pilar Parcerisas, Joaquim Chancho, Alèxia Sinoble, Albert Gonzalo, Antoni Marí, Ricard Planas, Joan Bufill i Frederic Amat.

Octubre 2014
19 € 48 p.
ISBN: 978-84-7226-978-1

Edicions Poncianes publica aquest llibret en motiu de la cessió de l’obra Cabra al MNAC, en el marc de les V Jornades Poncianes, celebrades l’octubre de 2014.

Es tracta d’un homenatge de diversos artistes a la figura del pintor i a l’obra cedida, en el qual es troben poemes de José Corredor-Matheos, Enric Casasses i Joan Bufill, obres pictòriques de Carme Miquel, Evru, Masafumi Yamamoto, Joaquim Chancho, Albert Gonzalo i Frederic Amat, i textos d’Arnau Puig, Antoni Marí, Vicenç Altaió, Pilar Parcerisas i Ricard Planas. Completa el recull d’obres un estudi iconogràfic de la figura de la cabra elaborat per Alèxia Sinoble, que ressegueix la presència d’aquest animal en diversos elements, ja siguin literaris, votius o decoratius, des del segle XV.

L’edició, a color i amb una reproducció de les obres de qualitat, permet apreciar la tècnica de cada creació i està relligada amb un llom obert.


CARRER DE JOAN PONÇcarrer-de-joan-ponc3a7
Joan Brossa
A cura de Glòria Bordons

2010
54 € 232 P.
ISBN: 978-84-614-5487-7

 

 

Un llibre curosament editat que reconstrueix l’amistat entre Brossa i Ponç, i recull els fruits d’aquesta en les trajectòries literàries i artístiques d’ambdós creadors. L’edició recull materials majoritàriament inèdits i inclou un desplegable, una postal i dos facsímils. Edicions Poncianes es proposa fer reviure la flamarada de l’amistat Joan Brossa-Joan Ponç, i els seus fruits, especialment al voltant dels anys de “l´incendi” Dau al Set. La unió que hi hagué entre ells dos durant aquella època (fins que el pintor se´n va anar al Brasil el 1953) fou molt intensa.

Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998). Poeta en el més ampli sentit del mot, escriví poesia en estrofes tradicionals, poesia quotidiana (també anomenada antipoesia), proses, teatre i guions de cinema. Experimentà en poesia visual, objectes, instal·lacions i poemes corporis. Per a Brossa no existiren els gèneres ni les fronteres entre les arts. Començà la seva trajectòria durant els anys quaranta, de la mà de J.V. Foix, Joan Miró i Joan Prats. Fou cofundador de les revistes Algol (1946-47) i Dau al Set (1948) i col·laborà assíduament amb diversos artistes. Malgrat una intensa activitat desplegada des dels seus inicis, no fou fins a l’any 1970 quan començà a ser conegut des del punt de vista literari gràcies a la publicació de Poesia Rasa i a la primera exposició antològica a la Fundació Miró, Joan Brossa o les paraules són les coses, el 1986. A partir d’aquest moment Brossa s’imposà com una de les figures cabdals de la literatura i l’art catalans contemporanis.


capsetes
CAPSES SECRETES

 

2010
15 €  84 p.
ISBN: 978-84-614-5486-0

 

Les Capses secretes contenen l’espai de llibertat que Joan Ponç buscava a les sales d’espera d’hospitals del sud de França on va haver d’acudir durant cinc anys per greus problemes de salut. Estan formades per quatre-cents vint-i-quatre dibuixos en tinta xinesa i aquarel·la, que l’autor va disposar en les sèries: «Minigeperuts», «Estranya», «Degollats», «Cap-espelmes», «Èxtasi»,«Espurnes», «Irregulars», «Degenerats» i «Celestial». El llibre també inclou aproximacions a l’obra ponciana a càrrec de Jordi Carulla-Ruiz, Sílvia Muñoz d’Ímbert, Arnau Puig i Alèxia Sinoble, i recupera textos de Rosa Queralt, Luis Goytisolo, Fernando Arrabal i Jean-Clarence Lambert, entre d’altres, escrits expressament per al catàleg de la primera exposició de Capses secretes, el 1983.

Joan Ponç (Barcelona, 1927-Sant Pau de Vença, 1984). Ponç va descobrir la vocació per la pintura quan conegué El Entierro del conde de Orgaz d’El Greco. Amb disset anys va emprendre estudis de dibuix i pintura, però la seva formació artística i intel·lectual va ser autodidacta. Introduït en cercles de poetes, artistes i erudits decisius per a la recuperació de l’avantguarda,  els que el van influir més foren J.V. Foix i Joan Brossa. Va participar en publicacions com Algol Dau al Set, l’estètica de les quals es va veure fortament impregnada per la seva força visionària. L’any 1953 va viatjar al Brasil, on va romandre nou anys, després dels quals va tornar als Pirineus, que reconeixia com el seu eix còsmic. La màgia, la metafísica i la mística, així com un obscurantisme oníric d’atmosfera impalpable, són trets que van caracteritzar la seva obra i van determinar una forta personalitat artística que el va apartar del camí d’experimentació que els seus coetanis van cercar en l’informalisme i l’abstracció.

 


DIARI D’ARTISTA I ALTRES ESCRITSdiari-dartista
A cura de Diana Sanz

2009
35€   196 p.
ISBN: 978-84-613-6542-5

 

 

 

Diari d’artista i altres escrits agrupa diaris, proses i una autobiografia del pintor català Joan Ponç. El volum, publicat per Edicions Poncianes, descobreix la intimitat tumultuosa del pintor i mostra la reciprocitat de l’al·lucinació i la lucidesa dins la seva obra i perspectiva vital. El recull continua la voluntat de l’Associació Joan Ponç per reivindicar la figura de l’artista.